

Korte omschrijving van het project:
Het project Bretagne Pays de la Loire (BPL) omvatte de aanleg van een nieuwe hogesnelheidslijn van 214 km tussen Le Mans en Rennes in Frankrijk. Hogesnelheidstreinen rijden met een snelheid van 320 km/u op deze nieuwe hogesnelheidslijn, die ook acht verbindingen heeft met het conventionele spoorwegnet. Het ontwerp is uitgevoerd in overeenstemming met de technische specificaties inzake interoperabiliteit van het subsysteem energie van de EU.
Het project van 2,5 miljard euro werd opgezet als een PPP (publiek-private samenwerking), wat neerkomt op een partnerschap van 25 jaar voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van de lijn.
Missie van TUC RAIL:
TUC RAIL was verantwoordelijk voor het gedetailleerde ontwerp van het bovenleidingsysteem, met inbegrip van de planning en de fasering van deze werken, alsook voor het beheer van en het toezicht op de werken tot aan de oplevering van de nieuwe installaties. De studies hadden ook betrekking op de BBOV-aspecten (Betrouwbaarheid, Beschikbaarheid, Onderhoud en Veiligheid) van de vaste elektrische tractie-installaties.
Om de concurrentie bij de aanbesteding van de werken te verbeteren, heeft TUC RAIL het bovenleidingsysteem ontworpen met "open" technische specificaties, in overeenstemming met alle technische en operationele vereisten zoals bepaald door de klant. Door deze opzet konden Franse, Duitse, Spaanse en zelfs Belgische leveranciers van bovenleidingsystemen (d.w.z. vergunde bovenleidingsystemen) deelnemen aan de offerteaanvraag voor de levering van het bovenleidingsysteem. Deze strategie had een positief effect van ongeveer 20% op de oorspronkelijke kostenramingen.
TUC RAIL heeft voor dit project ook een tweede contract binnengehaald, voor het beheer van het spoorverkeer van de werktreinen en het beheer van de Laval-werkbasis.
Er werd een vereenvoudigde tijdelijke bewegwijzering aangebracht en de toelatingen voor de spoorbewegingen werden via de radio gegeven. De software MANTRA Real, ontwikkeld door TUC RAIL, maakt het beheer van werktreinen mogelijk met behulp van een GPS-geolokalisatiesysteem. Het TUC RAIL-team installeerde twintig GPS-bakens in het merendeel van de werktreinen.
TUC RAIL leverde zijn MANTRA-software voor het beheer van de werktreinen, de MANTRA-server en de PROXY, en de UPS-voeding.